468x60 Reklam Alanı !
Home » » Root Nedir? Nasıl Atılır?

Root Nedir? Nasıl Atılır?

Root Nedir ?

Bilgisayarlarımızda genelde Windows işletim sistemi kurarız ve onu kullanırız. Windows'da da hepimiz biliyoruz ki temel iki hesap türü var. Bir tanesi Administrator. Administrator, bilgisayardaki tüm özel ayarları görür ve dosyalara tam erişim sağlar. İstediği kullanıcının istediği dosyayı görmesini ve görmemesini sağlar. Kısaca bilgisayarın patronudur.

Linux işletim sistemlerinde de Administrator'un karşılığı Root hesabı. Root yetkileri olmayan bir kullanıcı hesabı, cihaz üzerinde belirlenen hiç bir şeyi değiştiremez. Telefonlarımızda da telefon üreticileri Root ayarlarını bizlere kitliyorlar ve telefona tam kontrol sağlamamızı engelliyorlar. Peki Android'de neden Linux'deki terimler kullanılıyor derseniz, Android Linux tabanlı bir işletim sistemi.




Root Yetkisini Aldığımda Bana Ne Yararı Olacak?

Root yetkisini eline alan kullanıcı, cihaz üzerindeki herşeyi kontrol edebilir. Aşağıya tek tek sıralıyorum.

- Telefonunuza ya da tabletinize, özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz.

- Telefonuza Birçok Bedava İnternet Programını Yükleyebilirsiniz (Troid VPN, Droid VPN, Simple Server...)

- Telefonunuzun titreşim ayarları, ekran ayarları, işlemci hızı, gizli dosyaları, ses şiddeti ayarı, flaş ışığı yükseltmesi, kamera yazılımları gibi her türlü noktasını özelleştirebilirsiniz. İşte Linux'un sınırsız dünyası bu.

- Cihazınızı Root ettiğinizde, Market'teki Root'lu programları kullanabilirsiniz. Ekran görüntüsü almak ve ekranın videosunu çekmek gibi yüzlerce Root'lu programı kullanabilirsiniz.

- Düşük hafızalı bir telefonunuz var. O telefondaki hafıza kartını, A2SD EXT yaparak, programların oraya yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Hatta başka scriptler ile beraber telefonun dahili hafızası ile ext bölümün hafızasını birleştirebilirsiniz.


Telefona Root Atmanın Zararları İse Şunlardır:

- Telefonun veya tabletin yazılımına direk müdahale yapıldığı için bir çok üretici bu işlem sonuncunda cihazı garanti dışı bırakabilir. Ancak root edilmiş bir telefonu servise göndermeden önce un-root denilen yöntemle eski haline getirmek bir çok telefonda mümkün.

- Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar verebilirsiniz.

- Root işlemi Türkiye’de kanuni bir engel yok ama bazı ülkelerde bu işlem yasak olabilir.

- Root yapılmış bir telefona yazılımlar üreticiler tarafından otomatik gönderilmeyebilir (OTA Update). Bu durumda internetten yeni yazılımı indirip kendiniz kurmanız gerekir. Aslında bu durumu henüz ülkemize gelmemiş güncellemeri herkesten önce yükleme şansı elde ederek avantaja çevirebilirsiniz.

- Gelişigüzel uygulama yükleyen biriyseniz virüslü veya ajan tipi uygulamalar yüklemişseniz telefona normalden daha fazla zarar verebilirler


Root  Atmak Çoğu Kişiyi Korkutup Rahatsız Etse de Aslında Çok Basit bir İşlemdir. Kendi Telefonunuza Root Atmak İsterseniz Google'a Kendi Telefonunuzun Marka ve Modelini Yazıp Sonuna ROOT ATMAK yazın ve aratın. Kendi Telefonunuza Ait Root Dosyalarını Bu Şekilde Bulabilir ve Telefonunuzu Rootlayabilirsiniz.